De geschiedenis van De Zuiderzon en het daarbij liggende park Coldenhove gaat terug tot in de middeleeuwen. Coldenhove werd omstreeks 1300 gesticht door de heren van Gelre, die hier een jachtterrein met landhuis vestigden. Diverse eigenaren betrekken het landhuis tot het in 1700 door de Engelse koning Willem III en zijn vrouw Mary Stuart gekocht wordt voor 17.000 gulden. Tijdens de restauratie brandde het landhuis in 1701 echter af. Het terrein bleef tot 1795 in handen van de Oranjes, waarna het terrein helemaal verkaveld werd en de papiermolen Coldenhove zich hier vestigde. De papierindustrie was voor de omgeving Eerbeek bijzonder belangrijk en Eerbeek lag gunstig aan de rand van de Veluwe, op de route tussen Apeldoorn en Dieren. Deze concentratie vond met name aan het eind van de negentiende eeuw plaats.
Het terrein Coldenhove werd eigendom van W. A. Sanders, eigenaar van een nabijgelegen papierfabriek. Op dit terrein werd in ieder geval rond 1920 al gekampeerd. W. A. Sanders verkocht het terrein aan C. A. Wolzak, die in 1931 het terrein ging gebruiken als kampeerbestemming. Dit sloeg in het eerste jaar al aan, waarna er in 1932 geadverteerd werd door middel van folders. Naast dit terrein lag het terrein van De Zuiderzon, dat in het bezit was van Jan Boree. Hij bouwde hier een houten huis en hield daarnaast zoals anderen in de omgeving enkele paarden. In de Tweede Wereldoorlog was Coldenhove een plaats voor onderduikers, piloten van de geallieerden en andere evacuees onderdak.
Jan Boree stierf tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarna De Zuiderzon in handen kwam van de N.V. De Zuid-Hollandsche Boek- en Handelsdrukkerij, die de Zuiderzon gebruikten als vakantiebestemming voor hun personeelsvereniging ‘De Zuid’. In 1945 werden ook enkele stallen en huisjes nauw verbonden aan Coldenhove omgebouwd tot een vakantieoord waar men ‘uren lang [kan] dwalen in de stille bossen, fietsen, vissen, zwemmen, een gemoedelijk praatje gaan maken in het dorp en lol hebben, al naar verkiezing.’ De feestelijke opening van het ‘gezondheids- en vacantieoord Zuiderzon’ vond plaats op 1 juli 1947. De werknemers en hun gezinnen mochten in De Zuiderzon twee weken gratis logeren. Ook toen was er al het zelfvoorzienende karakter dat tegenwoordig in De Zuiderzon ook mogelijk is.
In het personeelsboekje uit 1956 waarin De Zuiderzon uitgebreid wordt beschreven door dankbare personeelsleden, wordt ook een voorspelling gedaan hoe De Zuiderzon er in 2056 uit zou zien. Zo wordt voorspeld dat De Zuiderzon inmiddels een groot concern is geworden, met liften en aparte etages voor personeel, voorzien van grote televisieschermen. In 1957 werd De Zuiderzon echter weer verkocht, waarna de personeelsvereniging ‘De Zuid’ verder ging met exploitatie, zoals de dat al die jaren eerder hadden gedaan. In 1972 kwam De Zuiderzon in handen van bakker Tabor, die eerder altijd brood naar deze accommodatie bracht. Tabor begon met het verhuren van De Zuiderzon als Groepsaccommodatie, tot het in 1997 door ons is overgenomen.